Tips voor een sollicitatiegesprek

button

Tips voor een sollicitatiegesprek
Op naar je nieuwe baan!

Tips voor een sollicitatiegesprek

Een van de meest stresserende dingen die je als mens kan meemaken is ongetwijfeld op een sollicitatiegesprek gaan. Je voelt de zenuwen zo al door je lichaam gieren, de moed in de schoenen zinken bij enkel en alleen nog maar denken aan de vele vragen die je zult krijgen en misschien niet altijd kan beantwoorden. Iedereen heeft dan ook wel zo zijn of haar tips voor sollicitatiegesprek, de ene al wat beter dan de andere. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Hoe verzeker je jezelf van de beste indruk en toon je aan de potentiële toekomstige werkgever dat jij the real deal bent?

Voorbereiding sollicitatiegesprek

Zowat het belangrijkste aan solliciteren is eigenlijk niet het gesprek zelf: het is de voorbereiding sollicitatiegesprek. Als je dit niet op een goede manier aanpakt ben je eigenlijk al verloren nog voor je binnenstapt. Waaruit bestaat een goede voorbereiding dan? In de eerste plaats uit bijleren over het bedrijf en de functie waarvoor je kandidaat stelt. Op gesprek aankomen en nauwelijks weten wat het bedrijf eigenlijk doet: het is de beste manier om een mal figuur te slaan. Hetzelfde kan gezegd worden van maar een basisbegrip hebben van de functie die je wenst te bekleden. Bovendien toont het kunnen beantwoorden van zaken over het bedrijf die geen algemene kennis zijn je geïnteresseerd overkomen. En zeg nu zelf: als jij een werkgever was zou je toch zelf ook op zoek gaan naar wie echt gemotiveerd is?

Vragen sollicitatiegesprek

Eigenlijk is dit ook een deel van de voorbereiding maar toch is het zo belangrijk dat we hier best een apart puntje van maken. In een sollicitatiegesprek spreekt het voor zich dat je heel wat vragen zult krijgen. Het is dan ook meer dan de moeite waard een goed antwoord voor te bereiden op vragen sollicitatiegesprek. Een goed antwoord is overigens geen ingestudeerd nummertje dat de authenticiteit van het gemiddeld Playboy model heeft. Een goed antwoord is onveranderlijk een anekdote die je bij voorkeur echt hebt meegemaakt waaruit blijkt dat jij bepaalde kwaliteiten hebt die men zoekt. Werkgevers zoeken naar werknemers die echte kwaliteiten hebben. Als jij kan verkopen aan de hand van een echte situatie, de enige die telt, dat jij die kwaliteiten hebt zit je al met één been binnen.

Tips voor sollicitatiegesprek

• Kom geen uren te vroeg aan: dat geeft een zekere druk aan de werkgever.
• Geen nerveuze tics: blijf van dat haar af en pruts niet aan je lichaam. Dit geeft een onprofessionele indruk.
• Begin niet meteen over werkuren: dat lijkt alsof je er al vanaf wilt
• Niet te langdradig: zowel in je motivatiebrief als tijdens het gesprek. Niemand heeft trek in een urenlange monoloog.
• Stel zelf vragen: misschien wel de beste tip die jammer genoeg vaak genegeerd wordt. Zelf vragen stellen over de functie toont interesse en motivatie. Bovendien leer je zo misschien wel wat bij!
• Jouw droomjob is deze job: je zult vast de vraag krijgen wat je droomjob is. Blijf in je antwoord op zijn minst binnen de sector van de functie waarvoor je solliciteert.

873 Total Views 1 Views Today

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*